Categories:

Van een rotan dressoir tot een plafondlamp, veel huizen hebben het materiaal rotan in hun interieur verwerkt zitten. Rotan is al een tijdje een trend in Nederlands interieur en dat is niet zo vreemd. Het is een veelzijdig, stevig en milieuvriendelijk materiaal en is bovenal heel erg duurzaam. Rotan straalt natuurlijkheid en authenticiteit uit. Vooral rotan verlichting is heel populair. Maar wat voor materiaal is het eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? ShopX vertelt er meer over!

Lampen van rotan

Rotan is een perfect materiaal voor verlichting in je huis. Lampenkappen gemaakt van rotan zijn warm en sfeervol in hun uitstraling. In sommige gevallen zijn de lampen ook dimbaar en zijn ze ideaal als sfeerverlichting in bijvoorbeeld een zithoek. De lampenkappen kunnen op verschillende manier gevlochten worden waardoor ze licht door kunnen laten in patronen. Sommige lampenkappen van rotan zijn gesloten en laten licht door bij de opening, maar de meeste rotan lampen zijn meer open. Deze zijn ideaal als sfeervolle lichtbron, bijvoorbeeld op een kastje of een bureau. Het materiaal is licht en warm van kleur wat perfect is om donkere hoekjes van je huis mee te verlichten. 

De rotanpalm

Rotan komt voor in verschillende soorten in tropische gebieden. Het merendeel van deze rotan soorten is een soort liaan. De stengel kan tot 10 centimeter dik worden, maar het komt vaker voor dat het enkele millimeters dik is. De lengte van rotan kan oplopen tot wel 200 centimeter. De liaan heet een rotanpalm en groeit bijvoorbeeld in Sri Lanka en Australië. De gesneden rotan kan als riet gevlochten worden waarmee er gedetailleerde patronen mee kunnen worden gemaakt. Rotan is een stuk sterker dan riet, waardoor je er ook echt meubelen mee kunt vervaardigen. 

Het onderhouden van rotan

Je kunt natuurlijk kiezen voor een leren fauteuil, maar de combinatie met rotan meubels voor zowel binnen als buiten is erg tof. Rotan is een sterk materiaal en omdat het immers afkomstig is uit tropisch regenwoud kan het best goed tegen de Nederlandse regenbuien. Het is wel belangrijk dat je de rotan meubelen in je tuin droog maakt na een regenbui, zodat het water er niet heel lang op blijft staan. In de zomer wanneer er felle zon dagelijks op de meubelen van rotan schijnt, kan het materiaal juist uitdrogen. Je kan er dan het beste af en toe iets overheen leggen dat het rotan afdekt. Voor rotan meubelen die binnen staan geldt dit laatste ook. De lucht in huis is waarschijnlijk droog, dus je kunt de meubelen eens in de zoveel tijd voorzichtig vochtig maken met een plantenspuit. Ben jij nog op zoek naar de juiste meubels voor jouw woning? Bezoek dan een online meubelzaak: zij hebben namelijk een groot assortiment waar je eenvoudig doorheen kunt scrollen!

Tags:

Comments are closed